Arabhästen


”Det arabiska fullblodet är känt för sin skönhet, elegans och ädelhet. Den är mycket klok, lättlärd och tillgiven och har ett livligt men fromt humör"


Historien har givit den Arabiska Fullblodshästen en unik särställning. Den är urkällan till så gott som alla varmblodiga hästraser. Arabhästen har alltid varit en uppskattad gåva mellan statsöverhuvuden världen över. Dess skönhet och underbara temperament är med rätta legendarisk. Den harmoniska exteriören har gjort att den under århundraden varit konstnärers favoritmodell.

I det vilda höglandet i Nedjd, i hjärtat av Arabiska halvön, har man funnit hällristningar med avbilder från 1300 f. Kr av en häst som omisskännligt var av arabisk typ. Men också från det gamla Egypten, ca 2000 år f. Kr, har man funnit konstföremål som avbildar samma häst-typ. 

Det Arabiska Fullblodet i Sverige


I Sverige grundade kung Karl XV ett arabstuteri 1864. Vid kungens död 1872 delades stuteriet och hästarna skingrades. År 1953 importerade dr Aaby-Eriksson arabhingsten Jager från Västtyskland. Meningen var att förädla och förbättra det svenska halvblodet. I och med detta fick svenskarna upp ögonen för det arabiska fullblodet och det dröjde inte länge innan den rena aveln var igång.

Den 20 november 1964 samlades 23 personer och bildade Svenska Arabhästföreningen. Därmed var rasen definitivt introducerad i Sverige. Importer från framförallt Polen och England, men även länder som Holland, Västtyskland, Östtyskland, Sovjetunionen, USA och Spanien har lagt grunden till vad som idag kan sägas vara det svenska arabiska fullblodet. 

"Svenskt Register och Stambok över Hästar av Arabiskt Fullblod" upprättades 1968. Registret innehöll då 78 hästar. Utvecklingen har därefter varit lavinartad. I januari 1996 var antalet registrerade hästar 8567 och Sverige intar en tätplats bland uppfödarländer i Europa, med höga exportsiffror i förhållande till antalet hästar. 1979 införde Svenska Arabhästföreningen obligatorisk blod-typning och 1985 inleddes arbetet med datorisering av registraturen.

Alla arabiska fullblod införda i register och stamböcker godkända av WAHO härstammar från vad man brukar kalla orginal-araber, eller "desert breds". Dessa hästar är som det engelska ordet antyder födda i öknen bland beduinerna.


crossmenu