Get Adobe Flash player

Kontakta SAHF

SAHF - Svenska Arabhästföreningen
c/o Niclas Holm
Bränninge Gård
151 39 Södertälje 

Ordförande
Niclas Holm
Mobil: 070-695 34 12
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kansli och allmänna frågor
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Webbsidan
Ansvarig: Patrik Gustafsson
Mobil: 073-067 11 38
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Värderingsman SAHF
Benny Freme
Mobil: 0733-578 053
Telefon: 0302-169 69

Pekka Pakkonen
Mobil: 0705-192 195
Telefon: 0523-474 76

 

 

SAHF:s logotyp

sahf pos2Svenska Arabhästföreningen bildades 1964, av några arabhästintresserade personer. Då togs ett initiativ av makarna Penelope & Claes Lewenhaupt på Claestorp, för att få fram en lämplig logotyp till den nystartade föreningen. De vände sig till en person i bekantskapskretsen, den då mycket unga konstfacksstuderande fröken Barbro Persson.

Barbro skissade på förslag efter förslag och till sist kom då det förslag fram som fortfarande används och som numera är mycket välkänt även utanför Sverige. Vägen fram till den slutliga logon var ändå något kantig. Den ursprungliga texten var handtextad, men ersattes med typografiska tecken av skäl som vi förmodar hade tryckteknisk bakgrund. Logon skulle ju också, för att kunna tryckas, gjutas som en blytyp. Det var bly som gällde - inte datorer.

Logons karaktär, den skickligt grafiska framtoningen (exempelvis manen) och logons lämplighet att användas i samband med modern teknik är genialisk. Datorer, kopiatorer, scannrar, fax eller vad vi nu hittar på, kan ju ofta rasera en bild - men SAHFs logo klarar det mesta av teknisk misshandel utan att förlora sin identitet. Förebilden för logon var Claestorps mycket kända Farissla och Kariba.

Vad hände sedan?

Jo, den unge konststuderanden blev klar med sin utbildning, bildade familj och bytte efternamnet till Lundberg. Barbro bor i Furuvik och undervisar i dag i konstnärliga ämnen och arbetar fortfarande med hästar som förebilder, bland annat. Det är dock inte bara araber utan alla hästraser som är föremål för hennes intressen. Detta tar sig konstnärliga uttryck, både vad gäller bild och form. Efter cirka femton år (!) från det att logon blev klar erhöll Barbro ett mindre belopp som ersättning plus den blytyp som nu sannolikt har förkommit. Något original finns tyvärr inte bevarat vad vi känner till.

Vad händer nu?

Som nämnts ovan har den 52 år gamla logon visat sig hålla den grafiska kvalitet som behövs inom modern teknik. Logon får, i positiva sammanhang, användas av medlemmar för att exempelvis visa sitt medlemskap eller att marknadsföra föreningen. Form, färg eller annan förändring av logon ska inte göras. Ej heller "ritas" ihop/kombineras med någon annan grafisk framställning. Om styrelsen kommer att ta ett beslut med annat innehåll i framtiden kommer detta att meddelas på lämpligt sätt. Undantag som exempelvis den nya klubblogon, har sanktioneras av SAHF. Logon är SAHFs egendom.

Den ovan refererade rättsuppfattningen baseras på författarens syn på vad som är hävd inom föreningen, sedan lång tid tillbaka och är inte grundat på något känt styrelsebeslut. /Ason '97

Ett bra exempel på användningsområde för logon för den enskilde medlemmen kan vara att lägga in den på sin hemsida eller tryckta alster med den kompletterande texten, "Medlem i SAHF".

Ladda ned högupplöst logotyp (eps)

Svenska Arabhästmagasinet

Medlemstidningen Svenska Arabhästmagasinet (SAM) distribueras fritt till medlemmarna och utkommer med fyra nummer per år. I tidningen finns information om föreningens administration och organisation. Där finns också information om stuterier, träning, galopp, evenemang, utställningar/resultat, arabhästaktiviteter i övrigt som exempelvis bruksgrenar, debattsidor, artiklar och annonser.

Det är vår uppfattning att tidningen är allmänt uppskattad och efterfrågad av våra medlemmar. Att ett medlemskap i SAHF och tillgång till tidningen är "ett måste" för arabhästintresserade, har vi fått uttryck för från många medlemmar.

Om du känner att du vill vara med i redaktionen, hör då av dig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Annonspriser SAM

Omslagets insida-- 2800 Kr
Helsida i färg ------ 1600 Kr
1/2 sida i färg ----- 1000 Kr
1/4 sida i färg ------ 800 Kr

SAM nr 1/2017 har deadline 20 januari. Skicka ditt material till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Till dig som ska skriva i Svenska Arabhästmagasinet! 

Här ger vi några tips på hur man kan skriva en artikel och även vilka regler som gäller för foton. 

Artikelskola I - Rubrik, ingress, brödtext, styckeindelning

Artikelskola II - Bilder, bildtext och korrekturläsning

Artikelskola III - Artikelns olika delar

Artikelskola IV - Fråga-svar-modell

Skriv din egen text - exempel om distansritt

Referat - exempel från en avelsvärdering

 

SAM nr 3-4/2016 är ute nu:

 

SAM 3 4 16 fram

 

Styrelsen

Niclas Holm
Ordförande, medlem Avelsgruppen, Utställningsgruppen, SAM

Pekka Pakkonen
Vice ordförande, ansvarig Avelsgruppen

Patrik Gustafsson
kassör, medlem Utställningsgruppen

Karin Gadde Jennische
ansvarig SIHS-gruppen 

Christine Ankarberg Lidén

Helena Forsman

 

Suppleanter

Anne Svensson
Sekreterare, medlem Utställningsgruppen

Jörgen Wahlsberg 

Revisorer

Michael Fejér
Helena Engström
Benny Freme (suppleant)

Valberedningskommitté

Annika Öbrink (sammankallande)
Sarah Karlsson
Charlotte Björge
Andreas Nehm (suppleant)

 

 

Copyright © Svenska Arabhästföreningen, SAHF 2012-2014. All Rights Reserved.